A karácsonyi időszak elmaradhatatlan süteménye a MÉZES sütemény: TIPPEK a díszítéshez

2022.12.28

Természetesen mi is készülünk minden évben Mézes süteménnyel az ünnepekre, de egy kicsit szeretnénk bevonni benneteket is a készítésébe és az utolsó simításokat rátok bízni, hiszen díszítés közben olyan jó egy-egy apró gyermekmosolyt elcsípni. A képen láthattok mintákat a díszítéshez, de a kreativitásotoknak csak az időtök szabhat határt.

A díszítéshez szükséges cukormáz receptje: 1 db tojásfehérje (M- es méret), 170 g porcukor kétszer átszitálva.

A tojásfehérjét verjük kemény habbá géppel vagy kézi habverővel. Először adjuk hozzá a porcukor kétharmadát és 2- 3 percig keverjük. Itt még terülni fog. Adjuk hozzá a maradék porcukrot és legalább 10 percig keverjük. Ekkor már nehezebben terül.

TIPPEK: kiskanállal húzzunk egy csíkot a hab tetején és látszani fog, hogy mennyire írható. Nem biztos, hogy mind a 170 g porcukor kelleni fog (a tojás méretétől függ), de az is lehet, hogy többet kíván 170 g-nál. A lényeg, hogy sokáig keverjük a habot, akár 15 percig is. A kész habot alaposan fedjük be, nehogy kiszáradjon. 

Írókát kemény, celofános zacskóból készítsünk, így lesz tartása a habnak. Felhasználhatjuk a porcukros zacskót vagy éppen a kiürült cukorkás zacskót is. (Én régen tejes zacskót használtam.) A habot a zacskó sarkába töltsük és kössük be a végét dupla cérnával. Először kicsit vágjunk le a zacskó sarkából és tegyünk vele egy próbát, ha nem felel meg, vágjuk tovább .A kész habhoz akár színeket is keverhetünk (ételfesték, természetes színezékek).

Jó szórakozást kívánok: Vass Krisztina cukrász