A sütemény
Imádom a hájas tésztát. Gyermekkoromban minden évben disznót vágtunk és édesanyám a disznó hájából készítette az utánozhatatlanul finom hájas tésztáját. Gyermekként a nap végén mindig én tehettem fel a koronát a tésztára, vagyis édesanyám utasításai szerint porcukorba kellett forgatnom a süteményeket. Már az utolsó daraboknál tartottam, mikor már egyszerűen nem bírtam visszatartani az ízlelő bimbóimat. A jól ismert íz agyamba égett gondolatával beleharaptam az egyik süteménybe. Eltorzult arccal, öklendezések közepette köptem ki a tésztát. Édesanyám az asztal túloldalán állt csodálkozó tekintettel. Láttam, ahogyan végigfutnak az agyán az aznapi folyamatok - de hát mindent úgy csináltam, ahogyan szoktam - gondolta, majd mondta ki hangosan. Megkóstolta ő is és kiderült, hogy porcukor helyett szódabikarbónába forgattam a süteményeket. A szilveszteri hájas tésztának annyi volt. VASS OSZKÁR TULAJDONOS
Kóstolás, kóstolás, kóstolás
Rengeteg könyv, TV műsor, újságcikk szól az ételekről, süteményekről, melyek szinte a szánkba adják, hogy mit kell gondolnunk róluk. Emlékszem, milyen gondolatok kavarogtak bennem, mikor életemben először megkóstoltam az osztrigát. Ha megkérdezünk egy francia, angol vagy olasz gourmet, egy perc alatt kisregényt mesél róla, de én ott álltam egy franciaországi stand előtt és igen erősen kellett győzködnöm magam, hogy megkóstoljam az igen-igen borsos áron mért - magyar szemmel nézve - különlegességet. Behunytam a szemem és egy kis citrom kíséretében, remegő ajkakkal beszippantottam egy kagylóhúst és utána a következőt, a következőt, a következőt ...
Mikor éri el egy sütemény a csúcshatását?
Meggyőződésünk, hogy minden süteménynek rendelkeznie kell legalább egy olyan kiemelkedő tulajdonsággal, amiért igazán szeretjük. Ha roppanósnak kell lennie, akkor legyen az, ha gyümölcsösnek akkor érezzük benne felismerhetőnek a gyümölcs ízét. A krémes süteménynek krémesnek kell lennie és nem gumi állagúaknak. A komplexebb, több rétegből, ízből és állagból álló sütemények némelyikének össze kell érniük ahhoz, hogy elérjék az élvezeti értékük maximumát.
Hogyan értékeljük a süteményeinket?
Minden süteményünk több hónapos kemény munka eredménye. Szeretünk belenyúlni az alap receptekbe, de olykor kiderül nem tudjuk magasabb szintre emelni azt. Olyankor be kell vallanunk magunknak, hogy a mester, aki eredetileg megalkotta a süteményt, egyszerűen olyan harmonikus ízt és állagot hozott létre, amin nem érdemes változtatni.